divendres, 11 de febrer del 2022

L'ESPAI EXTERIOR: APRENEM JUGANT

 Els nens i nenes aprenen jugant i l'espai exterior és un espai privilegiat per aprendre jugant.


"Jugar a l'aire lliure és una experiència important de la vida quotidiana dels infants. L'espai pati és una font molt rica d'estímuls a tots nivells: per una banda, ofereix a la criatura la possibilitat d'expansió que a casa o la classe no troba i, per l'altra, li permet un contacte directe amb elements del seu entorn natural." 

Maria José Laguia, Cinta Vidal. Racons d'activitat a l'escola bressol i al parvulari. 

"Un espai exterior gran, sense personalitat, buit i pla no és pas un jardí per viure. Produeix confusió, dispersió, nerviosisme i avorriment, i per moblar-lo no n’hi ha prou a introduir uns quants gronxadors. Pel contrari, el jardí ha de ser un lloc articulat, acollidor,encisador, ple de secrets. Els espais exteriors han de ser planificats amb la mateixa cura que els interiors." 

Penny Ritscher. El jardí dels secrets


El pati d'infantil està dividit en 3 zones per tal de respectar els grups de convivència i cadascuna d'aquestes zones (parc, porxada i natura) ofereix unes propostes que potencien la creativitat dels infants i el joc amb materials naturals i no estructurats i fomenten: 

EL JOC MOTRIU

Ens agrada escalar, córrer, anar en bici o patinet, botar al llit elàstic,...

Pels torns per saltar al llit elàstic usam un rellotge d'arena que ens marca el temps de cadascú. Aprenem així a orientar-nos en el temps (un minut és el que dura el rellotge d'arena) i a buscar estratègies per compartir el material.




Alguns infants gaudeixen molt provant nous reptes motrius.










LES CONSTRUCCIONS

Els animals amorosos ens mostram molt creatius fent construccions amb material no estructurat. Els materials no estructurats fomenten la nostra creativitat, el consum responsable (reutilitzar els materials en lloc de llençar-los) i ens permeten jocs molt diferents: podem fer grans construccions amb caixes, fer joc simbòlic....

 Ens agrada construir cases o espais per ficar-nos dins i després desenvolupar-hi joc simbòlic (jugam a que som bebès i dormim, gatets...). Ens mostram molt col.laboradors treballant en equip per fer la construcció.














EL JOC SIMBÒLIC

El joc simbòlic està present en pràcticament tots els nostres jocs, quan feim joc motriu, construccions...

Qualsevol material ens serveix per fer joc simbòlic: olles per fer menjar, caixes que es transformen en llits o taules... 









Cuinam



Feim picnics




Feim restaurants i botigues. Ens encanta vendre gelats!!! I donar pastís de caca a na Marga!!!😃




Ens agrada molt també fer espectacles!!



L'EXPERIMENTACIÓ




Experimentació amb aigua: experimentam amb aigua i utensilis pensats per fer transvassaments, omplir, buidar, experimentar amb les coses que suren i les que no suren...





Experimentació amb arena


EL CONTACTE AMB LA NATURA

L'arena, la grava, l'aigua, les fulles, el sol i l'ombra... són elements naturals presents al nostre pati i amb els quals els infants juguen i sovint fan joc simbòlic. 




En Tardor podem jugar amb les fulles seques










Els dies de pluja ens proporcionen noves experiències: les basses d'aigua ens donen molt de joc!!



A l'espai exterior també podem observar alguns bitxets que trobam i dibuixar-los i tenim cura de les plantes. Aprenem així a respectar i tenir cura  dels éssers vius.






Observam també amb els prismàtics



ESPAIS I JOCS MÉS TRANQUILS

A vegades ens agrada també dibuixar amb guixos al terre, mirar tranquil.lament un llibre...






LES RELACIONS

Ens agrada compartir el joc amb els companys!!! I aprenem a relacionar-nos amb els altres de forma positiva... i a resoldre els conflictes quan sorgeixen.

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada