dissabte, 15 de maig del 2021

LA PRIMAVERA A LA CLASSE DELS CONTES

Amb l'arribada de la Primavera aprofitam per observar els canvis en el nostre entorn proper i per treballar els llenguatges artístics amb el fil conductor de la primavera (llenguatge visual i plàstic, música, literatura...).

Observam la natura i els canvis que s'hi produeixen començant pels plataners del nostre pati: Trobam una branca que s'ha caigut i observam que li estan naixent fulles petitetes...



Passats uns dies les fulles ja són grans i els nostres plataners estan verds. Sortim a observar-los i feim la representació de les fulles a través de l'estampació de pintura verda amb els dits.





Presentam un poema de la primavera, que ens parla de les orenetes que canten i els arbres que han brotat i el pintam amb aquarel.les. Treballam el llenguatge plàstic, el gust per la poesia i la memorització d'un poema.




Altres textos literaris, com els contes, han estat presents també durant aquestes setmanes, acompanyats després per una activitat artística. D'aquesta manera anam agafant gust per la lectura, ens familiaritzam amb el text narratiu, treballam la capacitat d'atenció i exploram noves tècniques artístiques.
Contam el conte d'una eruga que es converteix en papallona, Pepo i Estela, i després feim unes papallones per decorar la vidriera de la classe. Treballam la motricitat fina punxant i experimentam amb el color i la llum...






Jugam amb els colors que es reflecteixen!!! I Alicia ens explica que és el resultat de la llum del sol reflectida al paper de cel.lofan.

Contam un altre conte d'una eruga que es converteix en papallona: L'eruga golafre. Ens agrada molt!!
I després feim més papallones per decorar la classe, però aquesta vegada les penjam del sostre. Pareix que volen!!










Leo ens du a classe els seus cucs de seda que s'han convertit en papallones. Observam els capolls, que tenen un forat per on ha sortit la papallona, i les papallones.


I la classe de les sargantanes ens regalen 2 cucs de seda i un capoll!! Ara podrem observar el cicle vital de les papallones (primer és una eruga, fa un capoll i surt convertida en papallona) i començar així a conèixer i tenir cura d'éssers vius. Vitto ens explica que ell també té cucs de seda a casa i que mengen fulles de morera, ens en du pels nostres cucs de seda i tots els hi donam menjar. Buscam informació sobre les papallones en un llibre de consulta; ens familiaritzam així amb un altre tipus de text: els textos expositius i llibres científics.





 Anam fent l'observació i el dibuix de cada moment: dibuixam quan és un cuc, dibuixam el capoll i dibuixarem la papallona quan surti.





Un dia venen a visitar-nos la classe dels colors perquè han trobat una papallona al pati i volen veure les nostres erugues... Observam també la papallona que han trobat.


Quan neixin les nostres papallones ordenarem temporalment el cicle de vida de la papallona i ens familiaritzarem així amb una seqüència temporal.

També les plantes han format part de la nostra observació i treball al voltant de la Primavera. Olivia ens mostra com han brotat unes llavors que va sembrar. I naltros decidim també sembrar, però sembram llenties dins cotó, com les llavors dins terra.







Ara anirem observant el procés de creixement de les nostres llenties i després també farem la seriació de la seqüència, des que només eren unes llavors fins arribar a ser una planta alta.
I la setmana que ve sembrarem al pati de l'escola per tenir el nostre pati més verd!!! Des de fa uns dies ja sortim a preparar la terra fent de jardiners: treiem la grava i l'escorça de la zona on hem de sembrar. I després ens haurem de responsabilitzar de tenir cura de les plantes i regar-les.



Anam així desenvolupant actituds de cura, respecte i responsabilitat del propi entorn.

Les flors, tan representatives de la primavera, també han estat presents durant aquestes setmanes. Alicia i Hugo ens duen flors per ambientar la classe i aprofitam per fer l'observació i pintar-les.





També quan anam d'excursió al camp recollim flors i les premsam per decorar les vidrieres de classe. Promte podrem treure-les i fer la nostra composició primaveral.




A l'excursió observam també els ametllers, que hem vist com han anat canviant amb el pas d'una estació a una altra, i ara tenen fulles verdes i comencen a sortir ametlles.



També la música ha format part de les propostes artístiques: vàrem fer l'audició de Les 4 estacions de Vivaldi: Primavera. Vàrem fer un dibuix de la Primavera mentre escoltàvem la música. I vàrem aprendre una cançó nova: Jo tenc una floreta

Encara estam immersos en la Primavera i continuarem treballant a partir de l'observació de les papallones, de l'observació del creixement de les plantes, sembrant al jardí i gaudint de la natura.

CONTINUARÀ...








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada