dissabte, 1 de maig del 2021

CELEBRAM EL DIA DE SANT JORDI

La celebració de la festa tradicional de Sant Jordi ens porta a treballar La llegenda de Sant Jordi i el dia del llibre. Parlam de la tradició de regalar llibres i roses pel dia 23 d'abril i participam al concurs literari que cada any fa l'escola inventant el nostre propi conte.

L'Ulivasa ens du el llibre de La llegenda de Sant Jordi i una titella de drac. Llegim el conte i així ens anam familiaritzant amb l'estructura del text narratiu i anam agafant gust per la lectura. L'Ulivasa també ens du un llibre amb molts de contes i un punt de llibre, perquè cada dia llegirem un conte i anirem posant el punt de llibre per saber per on anam i continuar al dia següent.


Feim el nostre propi punt de llibre amb un drac. Acolorim el drac i punxam la silueta, treballant així la motricitat fina.





El dia 23 d'abril, dia de Sant Jordi, llegim una altra versió de La llegenda de Sant Jordi i dramatitzam la història. Primer ens repartim els personatges, però després hi ha alguns infants que no volen participar.


Ens disfressam i preparam l'escenari. I comença el teatre: na Marga va narrant i naltros anam interpretant el nostre paper, mostrant tristesa, por... segons pertoqui. Ho feim molt bé!! Acabam amb una gran festa del poble ballant al ritme de la cançó Sant Jordi no tenia cap soldat. Després comentam com ha anat i què ha passat, per què alguns no han participat (treballam les emocions).









Posteriorment, na Marga ens ensenya les fotos del nostre teatre i entre tots li posam el text i elaboram així el nostre llibre de Sant Jordi. D'aquesta manera, dictant a na Marga el que ha de posar, ens familiaritzam amb l'escriptura de textos narratius.



AQUÍ TENIU EL NOSTRE LLIBRE, amb les fotos de la nostra dramatització i el text escrit entre tots/es, amb un títol i els autors a la tapa!!!  (clicau damunt la imatge)



També coneixem diferents versions de La llegenda de Sant Jordi amb els llibres que duen a classe els nens i nenes, comparam les imatges i la història, i coneixem també una versió diferent, Sant Jordi a la cova del drac, on el drac és bo. Això ens permet treballar habilitats del pensament i potenciar la imaginació.


Per inventar el nostre propi conte per al concurs literari de l'escola, on infantil participa amb un conte inventat entre tots i totes i rep com a premi un llibre, transformam un conte conegut, com el de Caputxeta Vermella, afegint-li un element nou, un triceratops. És una tècnica per inventar històries que proposa Gianni Rodari en Gramática de la fantasia:

(...) "quien cree en la necesidad de que la imaginación tenga su puesto en la enseñanza, quien tiene fe en la creatividad infantil, quien sabe qué virtud liberadora puede tener la palabra".

Després treballam cooperativament en parelles per fer els dibuixos de cada pàgina del llibre amb la nostra història inventada. Parlam de com ha anat el treball en parelles, si hem tengut algun problema i com l'hem solucionat. I AQUÍ TENIU EL NOSTRE CONTE!!!












Arrel de les activitats del dia de Sant Jordi també presentam noves propostes als espais:

-Fer el nostre minillibre de La llegenda de Sant Jordi. Hem de pintar la tapa, retallar les imatges i seqüenciar-les cronològicament per elaborar el nostre minillibre.
-Fer el nostre llibre amb un conte inventat per naltros. Tenim el material a la nostra disposició per fer el llibre: hem de fer la tapa amb el títol i el nostre nom, els dibuixos i escriure el text  a la nostra manera. Així treballam la imaginació i l'escriptura lliure i espontània.


 A LA CLASSE DELS CONTES ENS AGRADEN MOLT ELS CONTES!!!














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada